Rødsprengt Hud & Sprengte Blodkar – Symptomer & Beste Hudpleierutine

Sprengte blodkar rammer flere og flere mennesker. Rødsprengt ansiktshud er noe av det vanskeligste å håndtere når det kommer til daglig hudpleie. Fortsett å lese for å lære hvordan du tar vare på den så hypersensitiviteten ikke plager deg like mye.

Vet du hvilken hudpleie som er best for sprengte blodkar? Om ikke bør du fortsette lesingen. Artikkelen hjelper deg med å få løst opp i all tvil.

Typiske Symptomer på Rødsprengt Hud

Hvordan vet du om du har rødsprengt hud? Det viser seg typisk gjennom rødhet over hele ansiktet. Det er ikke bare snakk om litt rødming. Når du tar en nærmere titt kan du se kapillærene rett under hudoverflaten.

Blodårer er veldig tynne og skjøre for denne hudtypen. De har lett for å sprenge, som forårsakes telangiektasias, eller sprengte blodkar som kalles for edderkoppårer på grunn av formen deres. Telangiektasias dukker som oftest opp på kinn, panne, nese og hake.

Bortsett fra dette er rødsprengt hud rett og slett bare mer skjør, supersensitiv og har lettere for å bli irritert. Dette forårsaker ofte ting som ubehag, brennende svie og kløe. For å unngå dette må vi gi denne hudtypen optimal pleie.

Hva bør man unngå om man har rødsprengt hud?

Vi må begynne med en liste som inneholder de forbudte tingene som forverrer symptomene på rødsprengt hud: rødhet, irritasjon og edderkoppårer. De kraftigste påvirkningsfaktorene er:

  • sterk mat som inneholder mye svart pepper eller chilli pepper
  • for høy temperatur i sauna eller boblebad
  • for lav temperatur, f.eks om vinteren
  • upassende hudpleieprodukter, f.eks som inneholder retinol eller syrer
  • overforbruk av alkohol, sigaretter etc.
  • overaktivitetet og overdreven trening
  • hardt og klorfylt vann, f.eks i svømmebasseng

Hormonell ubalanse – for eksempel under graviditet eller overgangsalder kan man også oppleve at symptomene på rødsprengt hud blir verre. Å holde øye med huden og snakke med en lege er definitivt verdt det.

Hudpleie for Rødsprengt Hud

Hvordan tar man vare på rødsprengt hud? Sannheten er at denne typen hudpleie baserer seg på mange regler, fordeler og ulemper. Du må så ofte som mulig prøve å unngå alt vi nevnte ovenfor. For eksempel bør du kun bruke kaldt, mykt vann til ansiktsvask, og sminkefjernere uten alkoholer, parabener og sterke vaskemidler som SLS/SLES.

Åpenbart må du også huske det grunnleggende, som er å tilføre fuktighet, næring og beskytte huden din mot sollys for eksempel. På samme tid bør du legge til hudpleieprodukter som inneholder ingredienser som styrker blodårene, inkludert vitamin C, arnika eller ginkgo. Disse stoffene styrker blodkapillærveggene og forebygger mot at de sprekker.

En annen ting du bør huske er at rødsprengt hud elsker naturlig hudpleie hjemmefra. Om du vil lindre den rødsprengte huden din bør du gå for naturlig oljer, hjemmebaserte masker og helt naturlige produkter. Jo enklere ingrediensoversikten er, jo bedre er effekten for sensitiv hud med sprengte blodkar.