Hårvask uten sjampo. Hva bruker man som erstatning?

Naturlighet har blitt en del av hverdagspleien. Vi kjemper for å bytte ut syntetisk kosmetikk med alternativer med økologisk og sunn sammensetning. Hva kan du bruke til å vaske håret i stedet for sjampo? Oppdag 8 alternative løsninger. Noen vil kanskje overraske deg!

Det å finne en sjampo som ikke har vanskelige vaskemidler og irriterende stoffer er en komplisert oppgave. Spesielt siden vi bør tilpasse den til hvilken type hår vi har, og hvilken stand det er i. Å overfylle sjampoer med ekstra ingredienser betyr ikke at de virker bedre. Ofte er det heller slik at jo flere ingredienser, jo verre er det for håret som blir nedtynget og tørt. Du må huske at huden på hodet er sensitiv, så du bør teste forskjellige alternativer for å finne en måte å vaske håret på som ikke gir irritasjoner.

HVA SKAL JEG BRUKE TIL HÅRVASK I STEDET FOR SJAMPO?

Rent vann

Det er mulig å vaske håret med bare vann. I begynnelsen kan det være vanskelig fordi vannet ikke skummer av seg selv, og vi kan få følelsen av at håret ikke vaskes slik det burde. Uansett er vann i stand til å bli kvitt alt som er vannløselig. Det har ikke avfettende egenskaper som sjampo, og dermed kan det gi følelsen av at håret ikke er vasket riktig eller er fett. Riktig (grundig og uten hastverk) hårvask med bare vann gjør at den overflødige talgen på huden ikke vaskes bort, men heller spres over hele hårlengden. Dette gjør at håret er friskere ved basen, og håret får naturlig beskyttelse mot fuktighetstap langs hele lengden.

Såpe og eddik

Såpe er også en god erstatning for sjampo, men ikke alle typer. Bare kaliumsåper bør brukes til å rense håret. Dette er vanskelig, for de fleste såpene som er tilgjengelig i butikken er sodiumsåper, som ikke er bra for håret. Hvis du kan kjøpe kaliumsåpe lager du bare litt skum i hendene, påfører ved roten av håret, masserer hodebunnen grundig, og så skyller du. Men husk å fullføre hårvasken med en sidereddikrens – såpen har feil pH, noe som må rettes på for å lukke skjellaget.

Bakepulver og eddik

Hårvask med bakepulver har nylig blitt veldig populært. Dette alternativet kan man ikke gjøre uten å følge opp med en sidereddikrens – bakepulver har en svært basisk pH som ikke passer for håret. Men den har også flotte egenskaper. Den absorberer overflødig talg, har antibakterielle egenskaper og hjelper å bli kvitt det meste av smuss fra håret (selv det som er vanskelig å fjerne). Det finnes to muligheter å velge blant for å vaske håret med bakepulver: en hårrens basert på vann eller en tykk pasta (2 teskjeer bakepulver med 2 spiseskjeer vann eller en spiseskje balsam).

Eggeplomme

Det er ikke mange mennesker som er klar over at du kan vaske håret med bare eggeplomme. Det eneste argumentet mot denne metoden kan være den ikke så gode lukten av rått egg og risikoen for å tilføre for mye protein i håret. Eggeplommer er rike på proteiner, og for mye av dette kan gjøre at sunt hår blir krusete. Men hvis vi har tørt eller normalt hår kan du prøve denne metoden. Hvordan vasker du håret med eggeplomme? Du trenger 2-3 piskede plommer, påfør dem i hårrøttene og masser hodebunnen som om du vasket den med sjampo. Denne naturlige hårsjampoen kan berikes med sitronsaft, som også lysner håret og gir egget en mer behagelig tekstur.

Intimvask

For en tid siden ble bloggsfæren opprømt når en jente beskrev hvordan hun vasket håret med intimvask. Selv om det ikke høres så fornuftig ut er det et faktum at dette er et av de mest skånsomme produktene vi kan kjøpe. De er beregnet for pleie av sensitive kroppsdeler, så de skader absolutt ikke hår eller hodebunn. Slike produkter har riktig pH og inneholder svært delikate vaskemidler, så de renser håret effektivt uten å forstyrre den naturlige, beskyttende barrieren i form av hydrolipidlaget.

Hårbalsam

En av hårvaskmetodene som anbefales av hårstylister er å bruke balsam. Det er en flott løsning for tørt, skadet eller naturlig krøllete hår. Sjampo kan tørke ut håret enda mer og gjøre det matt og kjedelig, mens en balsam gir håret verdifulle næringsstoffer. Den er ikke så effektiv når det gjelder å rense hodebunnen for overflødig talg, men den er mer delikat. Den beste balsamen for å vaske håret er en uten silikon og parafin, men med en lett formel og naturlig sammensetning. Du må bruke mye mer av denne enn av sjampo.

Leire og eddik

Det finnes leire som kan brukes som erstatning for hårsjampo. Det er den marokkanske Ghassoul-leiren. Den velges oftest til å pleie fet, akneplaget eller uren hud, men kan også brukes til å vaske håret. Hovedsakelig på grunn av at den er avfettende, regulerer den talgutskillelsen og renser hodebunnen for giftstoffer. Du kan lage til en vaskestappe med Ghassoul-leire – bare bland den med vann. Massér denne stappen inn i hodebunnen og la den være på i noen minutter. Så skyller du håret med varmt vann og avslutter med en sidereddikrens for å balansere hodebunnens pH-verdi.

Vaskenøttbrygg

De tørkede nøtteskallene til det indiske treet Sapindus Mukorossi kalles vaskenøtter. De brukes som økologisk vaskemiddel og erstatning for alle produkter i kategorien husholdningskjemi. De kan også brukes innen hårpleie, for eksempel til hårvask. Vaskenøtter inneholder saponin, et naturlig stoff som skummer i kontakt med vann og renser effektivt. Bare lag et nøttebrygg for å vaske håret. Legg åtte nøtter i kokende vann og kok i 5 minutter. Kjøl det ned, før du heller det over fuktig hår og hodebunn, masserer forsiktig og skyller ut. Infusjonen lukter ikke så godt, men ikke vær redd, lukten blir ikke værende i håret. Så du kan trygt bruke vaskenøtter som naturlig erstatning for hårsjampo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *